Тісто:
- 2 1/2 склянки борошна
- 1 чайна ложка розпушувача
- 1/2 чайної ложки солі
- 1 яйце
- 80-100 мл рослинного
- 1 чайна ложка оцту
- 100 мл води
Начинка:
- Близько 4-5 середніх картоплин, почищених
- 1 середній цибулю, очищені і нарізані
- 1 столова ложка рослинної або оливкової олії
- 1 столова ложка вершкового масла
- 1/2 чайної ложки солі
- Чорний перець за смаком
Для змащення:
- 1 великий яєчний жовток
- 1 столова ложка води
Змішати сухі інгредієнти в середній мисці.
У маленькій мисці збити разом яйця, масло, оцет і воду, вилити все на сухі інгредієнти і перемішати до об'єднання, викласти на поверхню і місити, поки тісто не стане гладким, близько 2-3 хвилин.
Покласти тісто назад в миску, накрити поліетиленовою плівкою і прибрати в холодильник на 1 годину або до 3 днів, поки не вирішите піч.
Начинка:
картоплю порізати шматочками, відварити до готовності, злити воду, трохи охолодити.
У розігрітій сковороді змішати масло, на середньому вогні обсмажити цибулю, періодично помішуючи, поки цибуля не стане м'яким і злегка засмажені.
Картопля пом'яти в пюре, додати цибулю, сіль, перець, перемішати.
Збірка:
Розігріти духовку до 190 *
Розділіть тісто навпіл. На добре посипаній борошном поверхні, розкачати першу половину тіста в тонкий лист.
У нижній частині аркуша викласти начинку по довжині, відступивши від низу 3-4 см.
Закрутити начинку як сигару, але не дуже туго. Закручувати, поки начинка не буде обгорнута двічі на тісто, залишок відрізати.
Повторити процес з другою половиною тіста, і з рештками.
Обрізати краї тіста з боків до начинки, якщо необхідно.
На відстані близько 7,5 см поставити відмітини і скрутити в цих точках, як сосиски.
Розрізати тісто на кожному повороті, потім затиснути один з кінців - запечатати (це дно)
Долонями трохи згладити книш та приземлити.
Верх можна запечатати як і низ або втиснути тісто пальцем всередину (тоді він трохи розкриється в духовці).
Викласти книш на деко, застелене пергаментом, змастити жовтком і запікати 25-35 хвилин до золотистого кольору.