Харчо Перші страви Це, напевно, найвідоміший грузинський суп, і він може робитися з різних видів м'яса: баранини, яловичини або навіть курки і качки. Але класичний варіант - це харчо з яловичої грудинки. 6 порцій 1 кг яловичої грудинки на кісточках 1 кг м'якоті яловичої лопатки 4 великі цибулини 4 помідори 1/2-2 / 3 склянки среднезерного або круглозерні рису 50 г тклапі половина великої головки часнику по 1 невеликому пучку кінзи і петрушки 3 ст. л. рослинного масла 1 ст. л. харчо-сунелі сіль, мелений чорний перець 1. Замочите рис у великій кількості холодної води на 1 -2 ч. 2. Цибулю очистіть і наріжте дуже дрібно. Яловичину наріжте: лопатку - великими кубиками, грудинку - великими шматками по 2-3 реберця. 3. Розігрійте масло в каструлі з товстим дном. На сильному вогні порціями обсмажте шматки м'яса з усіх боків до рум'яної скоринки, щоб м'ясо саме жарилося, а не тушкувалось. Готові порції викладайте на блюдо. 4. Коли все м'ясо готове, поверніть його в каструлю, покладіть туди цибулю, перемішайте і готуйте на середньому вогні, помішуючи, до золотистого кольору цибулі, 15 хв . Влийте трохи холодної води, готуйте ще 15 хв. 5. Помідори натріть на тертці, шкірку викиньте. Додайте терті помідори в каструлю з м'ясом, перемішайте, закрийте кришкою і готуйте 10 хв. 6. Потім влийте 1,5 л холодної води, доведіть до кипіння, варіть 30 хв. і додайте рис, який весь цей час залишався замоченим. Перед тим, як класти в бульйон, відкиньте рис на сито. Кількість рису залежить від того, наскільки густий харчо ви хочете отримати. Варіть 20 хв. 7. Поки вариться рис, подрібніть очищений часник і зелень. 8. Покладіть в ступку сіль і харчо-сунелі, додайте часник, потовчіть якомога дрібніше. Продовжуючи товкти, поступово всипати зелень. 9. Коли рис звариться, додайте в каструлю нарізаний ножицями на шматочки тклапі. перемішайте до розчинення. 10. Потім покладіть в харчо масу з ступки, перемішайте і готуйте на маленькому вогні 5 хв. Посоліть, поперчіть, вимкніть вогонь, дайте супу постояти ще хвилин п'ять під кришкою і подавайте. Тклапі - це маса з кислих слив, яку висушили, щоб вона довго зберігалася. Ви можете обійтися без неї або замінити молодим кислим соусом ткемалі. А харчо-сунелі - це набір спецій спеціально для харчо, вам його змішають автентичні продавці на будь-якому колгоспному ринку, тільки попросите. |
Категорії
Найсмачніші рецепти