Пироги, що не черствіють. Універсальне тісто

Кондитерські вироби та випічка

 

З цим тестом впорається навіть починаюча господиня.

Інгредієнти:
- 3 яйця
- 0,5 літра молока + півсклянки для заливки дріжджів
- 200 гр маргарину
- 50 гр дріжджів
- борошно
- сіль, цукор, рослинна олія

Борошно треба обов'язково просіяти через сито. Маргарин дістати з холодильника, щоб став кімнатної температури. Дріжджі змішуємо з дрібкою цукру і заливаємо половиною склянки теплого молока. Залишаємо, щоб піднялися.

В емальовану каструлю насипаємо приблизно півсклянки борошна і наливаємо невеликими порціями рафінована рослинна олія. Розмішуємо.

Маса повинна бути сметанообразная, без грудочок.
Поки розтираємо борошно з маслом, на плиті гріється молоко. Як тільки воно закипіло, порціями заливаємо в суміш борошна та олії. Залили порцію, размешали. Ще раз залили - размешали.

Додаємо сіль. Щедро. Зачерпує сіль долонькою, приблизно на дві фаланги пальців. Не бійтеся, це не багато, близько чайної ложки. Потім додаємо цукор, його треба приблизно півсклянки або 2/3, не більше. Розмішуємо.

Тепер виливаємо в цю суміш (не гарячу) дріжджі. Розмішуємо.
Прийшла черга маргарину. Він повинен бути кімнатної температури, чим м'якше за консистенцією, тим краще. Додали, размешали.

Яйця вводимо в суміш по одному, ретельно розмішуючи.
Потім насипаємо невеликими порціями борошно, розмішуємо ложкою. Як тільки маса стала трохи густіше сметани, опара готова.

Залишаємо її на пару годин у теплому місці. Приблизно через півгодини треба буде перевірити. Якщо опара добре піднялася - обім'яти. Через деякий час, коли підніметься знову, ще раз обім'яти. Зробили?

Тепер прийшов час додати ще борошна, щоб уже вийшло справжнє тісто. Додаємо потроху, максимум половини склянки. Досипали - размешали. І так кілька разів. Таке тісто місити руками не треба. Вимішуємо ложкою. Буде важко провертати ложку, але це якраз мірило правильного тесту.

Як тільки ложкою тісто не провертається і хочеться почати місити руками, стоп! Муки більше не треба. Зараз тісто має бути м'яким і може навіть трохи прилипати до рук.

Ще раз ставимо в тепле місце, щоб підійшло. І хвилин через 20-30 у вас чудове тісто.

Начинки для пирогів з цього тесту можуть бути зовсім різні:
м'ясні, рибні, солодкі, овочеві, сирні. Можна робити як великі закриті пироги, так і відкриті або закриті гратами. Або маленькі пиріжки, ватрушки, рулети.

І ще пара секретів: пиріжки перед посадкою в духовку треба змастити збитою сумішшю яєчного жовтка з молоком. І обов'язково дати їм расстояться хвилин десять. Потім - в розігріту духовку. Печуться пиріжки швидко - 10-15 хвилин.
З'їдаються ще швидше. Це універсальне тісто дуже смачне і подобається всім. Тісто прекрасно зберігається на верхній полиці холодильника 4-5 днів.